Strandraces zijn populair!

Strandraces zijn populair! Zieners binnen de KNWU hebben deze (voor hun nieuwe) wedstrijdvorm binnen het mountainbiken ook ontdekt en hebben erop aangedrongen deze vorm van fiets-piraterij ook in het product-gamma van de KNWU op te nemen. Sinds 2013 is de “officiële” strandrace competitie in het leven geroepen. Een serie strandraces tussen alle andere strandraces door waarin doormiddel van een abacadabra formule uitgemaakt wordt wie de allerbeste strandfiets(st)er is. Je herkent de echte piraten-strandrace aan het ontbreken van een gele opblaas start/finish boog en de gele wappers op het strand.

Strandraces zijn een gat in de markt in een periode, waar normaal gesproken voor fietsers, weinig te racen valt. Naast het strijden tegen de elementen (regen, wind, water, zand en de kou van wachten in het startvak) wat heroïsche gevoelens boven brengt, is de sport een ware geseling voor het materiaal, wat weer goed is voor de lokale fietsenmaker.

De strandrace is een zeer toegankelijke romantische wedstrijdvorm waarin verschillende categorieën (van licentiehouders, basisleden tot sportieve fietsers) starten binnen dezelfde wedstrijd. Een, binnen de wielersport, unieke vorm waarbij de sportieve fietser binnen dezelfde wedstrijd kan deelnemen als de profs, al start je als recreant wel een minuut of 10 later. Waar in het verleden (de vrijmetselaars jaren voor de KNWU) de races veelal alleen op het strand gereden werden ziet men een kentering naar allerlei gekkigheidjes in de diverse wedstrijden gepaard gaande met een significante afname in gezelligheid. Toch blijft strandracen leipe shit!

Wil je ook eens lekker koukleumen in een startvak en jezelf onoverwinnelijk voelen bekijk dan de strandrace kalender seizoen 2015 – 2016 en schrijf je in voor een van de wedstrijden.